top of page

Episode #9 - Turid Wangensteen - Barn av foreldre med rusproblemerMed høytiden like rundt hjørnet, er dette en veldig aktuell episode.


I denne episoden snakker vi om det å vokse opp med foreldre som ruser seg, hvordan dette påvirker barnet, også som voksen, hvilken rolle stigma og skam spiller, hvilke steg både barn og foreldre kan ta for å gi slipp på sinne, skam og skyldfølelse.


Med meg har jeg forsker og forfatter Turid Wangensteen. Turid er utdannet barnevernspedagog og familieterapeut, har master i moderne forvaltning og har skrevet doktoravhandling om barn og unge som har foreldre med rusproblemer. Hun har også skrevet boka «Når foreldre ruser seg» sammen med Martine Dalsrud.
Selv fikk jeg bedre innsikt rundt rusproblematikk som en sykdom og hvor utrolig viktig det er å snakke med barna om rusproblemene gjennom denne episoden. Barn som pårørende er en tung bør å bære, også når barnet etter hvert blir voksen. Mange av disse barna ender selv opp med rus eller trøblete mental helse.Heldigvis er hjernen plastisk, og selv en traumatisert hjerne kan utvikles. Og som Turid sier:


Man kan reparere en relasjon, men det betyr ikke at sorgen ikke finnes.


En fin og lærerik episode som jeg håper du liker. Du finner episoden gratis der du lytter til podkast 😊🎙️ Eller du kan velge å både se og høre episoden på YouTube:I denne episoden refererer vi til:

  • Tyrili: en ideell stiftelse som tilbyr behandling av voksne med alvorlig rusavhengighet: https://www.tyrili.no/

  • Boka «Når foreldre ruser seg» av Martine Kihle Dalsrud og Turid Wangensteen

  • Barn av rusmisbrukere: https://www.barnavrus.no/Trenger du noen å snakke med?

❤️‍🩹 Mental Helses hjelpetelefon: 116 123

❤️‍🩹 Rustelefonen: 08588

❤️‍🩹 Kirkens SOS: 22 40 00 40

❤️‍🩹 Alarmtelefonen: 116 111Tusen takk for at du lytter til podkasten Hel med Mari.


Følg Hel med Mari videre her:
Aldri gå glipp av en episode ved å følge og abonnere på Hel med Mari der du lytter til podkast.


Comments


bottom of page